logo

Entrevista a David Olesti, director de màrqueting d’Educa Borras

Quines són les joguines i jocs preferits pels infants aquest Nadal?

Aquest Nadal, a diferència d’anys anteriors, no hi ha una joguina que sobresurti en relació a les altres. Per suposat n’hi ha que estan més de moda que d’altres, però no amb tanta diferència com hi ha hagut altres anys.

Els jocs de taula segueixen estant entre els preferits dels infants, i també les nines, les manualitats, els jocs de construcció i els vehicles. Aquest any hi seguim veient una tendència creixent cap als jocs científics i la robòtica. També tot el que s’engloba dins el denominat DiY (do it yourself o manualitats) és una clara tendència en el mercat.

Sembla que les joguines basades en personatges del món audiovisual han quedat aquest any més estancades en relació a temporades anteriors.

Quan arriba el moment d’escollir jocs i joguines, en què s’han de fixar els pares, avis o familiars a l’hora de comprar una joguina educativa?

Escollir una joguina hauria de ser el fruit d’un procés de reflexió. Davant l’elecció de qualsevol tipus de joguina s’haurien  de tenir en compte l’edat del nen o nena a la qual va dirigida, la seva personalitat (extravertit, tímid, mogut…), els seus interessos i, fins i tot, les mancances o els aspectes de la seva personalitat que volem potenciar. En el cas d’una joguina educativa, tenir en compte aquests aspectes es fa fins i tot més necessari.

Malauradament, els pares, avis o familiars no sempre seguim aquest procés.

Quins valors tenen aquest tipus de joguina envers les electròniques?

Una joguina ha de ser, sobretot, lúdica i divertida. Cada moment té la seva joguina i d’igual manera que l’electrònica té el seu espai en les nostres vides, la joguina tradicional també l’ha de tenir. La manipulació, el moviment, el joc simbòlic, les regles, els jocs d’equip, gaudir de l’aire lliure mentre jugues són aspectes importantíssims que una joguina electrònica difícilment pot substituir.

Hi ha preferències marcades entre nens i nenes a l’hora de triar joguines?

Existeixen diferències entre nens i nenes a l’hora de triar joguines, com n’hi ha segons l’edat o fins i tot el lloc on es visqui. Tots som diferents. Malgrat això, els fabricants intentem desenvolupar joguines sense pensar en el gènere de l’infant, sobretot en categories com jocs educatius, jocs de taula, electrònics, construccions, aire lliure, etc.

El que pretenem és que sigui el nen o la nena, en funció dels seus gustos o desitjos, qui esculli la joguina que vol.

Sí és cert que, per norma general, les nines o les manualitats són més demandades per les nenes i els cotxes i les figures d’acció pels nens… Però cada vegada més s’estan trencant els estereotips de gènere.

D’altra banda, hi ha categories de joguina on un mateix producte és atractiu tant per a nens com per a nenes: jocs de taula, trencaclosques…

Si haguéssiu de recomanar una sola joguina, quina seria?

N’hi ha moltes, de joguines recomanables. Si hagués de recomanar-ne una de sola, seria un joc de taula, ja que tenen tot allò que es pot demanar a una joguina: fomenten una estona lúdica entre amics o en família (pares i infants) i, en els petits, desenvolupen la capacitat de concentració, l’adaptació a regles, la creativitat, la capacitat de resoldre qüestions estratègiques i a tolerar la frustració de perdre quan toca.

Entre els de la nostra empresa, un dels que fa més temps que està en el mercat i que més èxit té, a nivell nacional i internacional, és el ‘Lince’, un magnífic joc per a tota la família on l’agilitat visual i els reflexes són la clau… I on gairebé sempre els petits guanyen als grans.

Comments are off this post